Cyberkriminalitet er i høj kurs, og desværre kan denne type kriminalitet ramme både virksomheder, myndigheder og privatpersoner. Der ses en stigning indenfor denne type kriminalitet mange steder, og denne trussel mod virksomheder er meget høj. I en digital verden, er der desværre også nogle farer, som kræver opmærksomhed i forhold til it-sikkerheden.
Typer af cyberkriminalitet
Der findes flere forskellige typer af cyberkriminalitet. Det kan foregå som svindel på mail eller på internettet, det kan også være som identitetsstyveri eller, hvor man får stjålet sine kortinformationer. I forhold til virksomheder, er det ofte deres data som de kriminelle får fat i.
Afpresning økonomisk er også et stort problem indenfor cyberkriminalitet. Der findes desuden også cyberspionage, som særligt rammer virksomheder, forskningsinstitutter og myndigheder.
Hvorfor udsættes virksomheder for cyberkriminalitet?
Der kan være flere grunde til at myndigheder, virksomheder eller privatpersoner bliver udsat for cyberkriminalitet. I en virksomhed og hos myndighede er denne slags kriminalitet en kæmpe trussel. Cyberkriminalitet sker ofte i større virksomheder, og kan det kan være dyrt i omkostninger.
I en undersøgelse, viser det sig faktisk at næsten 70 procent af danske virksomheder, faktisk har oplevet et angreb i forbindelse med cyberkriminalitet. Dette tal har været stigende i forhold til foregående år. Det er ikke uden grund, at virksomhederne er blevet mere bekymret for denne ofte usynlige trussel. Ifølge en undersøgelse, viste det det sig at mange danske firmaer særligt blev udsat for lige netop ransomware. Hackerne kan være ude efter følsomme data, som kun vedrører den ramte virksomhed.
Malware og Phishing
Malware er en slags computerprogram, som har til formål at gøre skade på et netværk eller computere. Malware kan bruges af hackerne til at få fat i fortrolige oplysninger fra virksomheden. Malware kan desuden gøre skade på andet data.
Ransomware som også er en slags malware, bliver brugt til at afpresse firmaer med for penge. Ofte sker disse angreb i virksomheden, når eksempelvis en medarbejder åbner en mail med et link eller en fil i, som så er inficeret med malware. Da de cyberkriminelle kan være meget dygtige, kan det være svært at gennemskue, hvad der er et fup nummer eller ej.
Når der bliver åbnet for eksempelvis et inficeret link eller en fil, så vil malwaren krypterer det som ligger på harddisken og drevet. Dette vil resultere i at, hvad der ligger af indhold vil blive låst.
Phishing er blandt andet spam mails, som de fleste får dagligt. Her handler det for de cyberkriminelle om at få modtageren til at falde direkte i fælden, ved for eksempel links eller filer, som er vedhæftede. Dette er også en meget populær måde, hvorpå de kriminelle kan snyde godtroende uskyldige mennesker til at opgive deres personlige oplysninger.
Hvem udsætter virksomheder for cyberkriminalitet?
Hackere og andre cyberkriminelle, er dem som står bag disse angreb. De kan både arbejde alene eller i større organisationer og have forskellige mål. Det kan både handle om penge, men det kan også være politisk.
Hvordan kan man beskytte virksomheden bedst muligt mod cyberkriminalitet?
Man bør være sikker på at IT -sikkerheden er i top i virksomheden. Dette betyder, at man bør anskaffe sig et godt antivirusprogram eller andre løsninger, som beskytter mod cyberkriminalitet.
Det er desuden en god idé at uddanne sine medarbejdere, sådan at de måske er mere opmærksomme og skeptiske i situationer som kan være potentielle farer. Det er vigtigt at gøre medarbejderne opmærksomme på de mulige trusler, som kan være skadelige for virksomheden.
Ofte skal man være opmærksom på filer som er vedhæftede og, hvor det virker mistænksom. Også når det handler om at man skal verificere sine personlige oplysninger. De cyberkriminelle kan være ekstremt dygtige til deres fag, og derfor kan det være nemt at falde i fælderne.
Cyberkriminalitet i privaten
Det er desværre også et udbredt problem, at privatpersoner også ofte oplever en eller anden form for cyberkriminalitet. Som privatperson er det også yderst vigtigt at passe på i forhold til trusler fra de cyberkriminelle. Mange mennesker verden over, oplever både at få stjålet deres kreditkortoplysninger eller identitets oplysningers, som bliver misbrugt af uvedkommende. Man kan også komme galt afsted, når man handler online og man kan få stjålet personlige data fra sin computer.
Som privatperson er det også vigtigt at have et godt IT-sikkerhedssystem for at beskytte sig mod for eksempel virus og anden slags kriminalitet.
Det er rigtigt ærgerligt at være offer for cyberkriminalitet, hvad enten man er privatperson, virksomhed eller myndighed. Det kan både give et stort økonomisk tab, men også påvirke ens velvære og livskvalitet.