En af de helt store trusler for organisationer, virksomheder og myndigheder er cyberkriminalitet. Med stigende tendens til denne type kriminalitet over blot de senere år, er det yderst vigtigt at have fokus på bedre It-sikkerhed. Cyberkriminalitet ses i mange størrelser og kan ramme på forskellige måder.
Hvad betyder cybersikkerhed?
For at sikre sin virksomhed eller organisation bedst muligt mod cyberkriminalitet, bør man investere i et godt sikkerhedssystem. Det kan være en rigtig god investering at outsource denne del. Ved at hyre eksperter på området, kan man som virksomhed eller organisation overlade arbejdet til professionelle.
Er cybersikkerhed og it-sikkerhed det samme?
Begge begreber hører ind under det samme. IT-sikkerhed dækker over beskyttelse af computere samt netværk. Cybersikkerhed dækker over beskyttelse mod cyberkriminalitet, hvor at uvedkommende forsøger at inficere eller hacke sig ind på disse.
Hvad er en cybersikkerhedsspecialist?
En cybersikkerhedsspecialist kan hjælpe dig og din virksomhed eller organisation med at beskytte og sikre IT-systemer, data og informationer. Dertil kan man vælge flere forskellige løsninger. Her får man blandt andet et opstartstjek for at se, hvordan det nuværende system er i forhold til sikkerheden indenfor IT. Til denne bliver der lavet en rapport, hvorpå man kan se et overblik over, hvor eventuelle problemer foreligger, samt forbedringer. Derudover kan man også lave tests af servere, Wi-Fi, net og meget mere. Der hører desuden mange andre løsninger med, som er med til at give et indblik i den IT-sikkerhed i på nuværende tidspunkt, har i virksomheden.
Udover de mange relevante og effektive tests er der naturligvis også overvågning på i forhold til virksomhedens/organisationens cybersikkerhed.

Cyberkriminalitet og farerne der truer
Cyberkriminalitet bliver udført af hackere, som enten arbejder i organisationer eller alene. Hvilket mål de lige præcis har med et gældende angreb kan variere. Angrebene kan vendes imod virksomheder, blandt andet dem som er i vækst på det globale plan. Angrebene kan også vendes mod forskningsinstitutter samt myndigheder. Men de kan også ramme helt almindelige mennesker i privaten.
Hackernes cyberangreb kan have flere formål. Det kan handle om penge, men det kan også være direkte politisk. Hackerne har mange finter i forhold til at få fingre i de data som de leder efter, og der er hele tiden udvikling på området.
Hvordan foregår cyberkriminalitet?
Cyberangreb kan foretages på flere måder og kan deles op i kategorier. Et cyberangreb bliver udført af ondsindede hackere som er ude på følgende: At stjæle data, hvad enten man er virksomhed, organisation, privatperson eller andre. Det kan også være med målet om at destruere, altså ødelage data eller andre oplysninger. Hackerne kan også have til hensigt at ændre data eller gøre det umuligt at bruge en bestemt computer/computere.
Ofte handler om penge, hvor at hackerne forlanger et beløb, for at frigive data, eller give adgang til enheden/nettet igen. Det kan desuden også handle om spionage, hvor de for eksempel kan være interesserede i firmahemmeligheder eller testresultater.
Hvilke typer af angreb findes der?
Indenfor cyberkriminalitet findes der blandt andet identitetstyveri, hvor at det drejer sig om misbrug af ens identitet, for eksempel legitimation. Der kan også være tale om internet og e-mail svindel. Man kan også komme ud for, at ens kortoplysninger, herunder kreditkortoplysninger bliver misbrugt.
Tyveri samt salg i forhold til et firmas data hører også under cyberkriminalitet. Det som virksomheder typisk oplever er typen, som hedder ransomware.

Hvad er ransomware
For at forklare begrebet helt fra bunden. Ransomware hører under malware. Malware er en ondsindet software, som hører under navnet, malicious software. Ransomware fungerer således, at de cyberkriminelle har til mål at inficere et netværk eller computere og derved kryptere dem. Dette betyder for brugeren, at de ikke vil have mulighed for at få adgang, medmindre de betaler en løsesum.
Ransomware er yderst udbredt og er stigende i forhold til virksomheder, som bliver angrebet. I 2017 kostede det omkring de 30 millioner danske kroner for virksomhederne samt organisationer. Denne enorme omkostning, vil kun stige. Hvis man regner hele verden med, så er estimatet for skaderne på verdensplan meget hårdt og der er tale om trilliard beløb. Det er ikke kun de helt store virksomheder, som bliver angrebet. Det sker også for de mindre.
Udviklingen sker i takt med, at nye systemer blandt andet træder til, samt at hackere kun bliver dygtigere og smartere på området. Når en virksomhed eller organisation bliver angrebet, kan der gå længere tid uden, at virksomheden eller dens medarbejdere opdager et angreb.
Privatpersoner kan også blive udsat for cyberkriminalitet
Selvom man som privatperson måske tænker, at det kun er virksomheder og andre organisationer som bliver ramt af cyberkriminalitet, så er det ikke tilfældet. Mange personer, bliver ofre for hackere, som har det ene eller andet ondsindede mål. Som privatperson, skal man også tænke sig særdeles godt når man færdes på nettet. Som privatperson bør man også prioritere it-sikkerheden højt. Dette kan man gøre ved at anskaffe sig et godt antivirusprogram/It-sikkerhedsløsning.
Der findes mange fælder, som hackerne gerne vil have man falder i. Det kan i mange tilfælde være svært at se, hvad der legit og, hvad der en fælde. Udover et godt antivirus program, bør man altid tænke sig rigtigt godt om, når man deler oplysninger. Man bør bruge sin sunde fornuft, og ikke hoppe i med begge ben, hvis der er noget som virker for godt til at være sandt. Hvad mange for eksempel heller ikke ved, er at når de bruger offentlige netværk, så er de i risiko i forhold til cyberkriminalitet. Mange mennesker, bruger offentlige netværks på rejser i udlandet eller på bus eller togstationer rundt omkring. Her er der en potentiel fare, hvis man ikke er godt beskyttet.
Det samme gælder fotos og andre personlige ting på computeren. Man skal passe på, hvad man deler og til hvem.

Eksempler på fælder man skal passe på inden for cyberkriminalitet
Der er enormt mange måder, hvorpå de cyberkriminelle kan fange uskyldige mennesker på. Det kan være igennem mails, som er svære at skelne imellem i forhold til om de er reelle nok, eller det er fup. I forhold til mails, kan de indeholde et link eller en vedhæftet fil, som modtageren så skal klikke på. Derefter kan modtageren blive bedt om at angive oplysninger, hvor de derefter er røget i fælden.
Der findes også andre typer, såsom spyware, som handler om overvågning. Adware, som typisk dukker op som irriterende banners og pop-up meddelelse.
Konklusion
For både private, virksomheder og organisationer samt flere, er det vigtigt at prioritere IT-sikkerheden højt. Det kan være altødelæggende at blive offer for hackere og deres intentioner og krav. Derfor kan det virkelig betale sig at have fokus på cybersikkerhed for at beskytte værdifulde data, filer og informationer.
Derudover er det enormt vigtigt at sørge for at medarbejderne blive trænet og uddannet i, at bedre passe på i forhold til potentielle farer indenfor cyberkriminalitet. Ved at uddanne dem, kan det være nemmere for dem at skelne mellem reelle e-mails versus dem, som har en ondsindet bagtanke bag.
Dog skal det igen understreges, at hackere finder nye og andre muligheder, og det kan til tyde være yderst svært at se, hvad som er hvad. Dog er der stadig nogle ting, man kan gøre for så vidt muligt at undgå de klassiske fælder, som man hurtigt kan ryge i.