Identitetsfuskeri – hvad skal du vide?

Identitetsfuskeri – hvad skal du vide?

Hvad er identitetsfuskeri?

Identitetsfuskeri, også kendt som identitetstyveri, er en form for it-kriminalitet, hvor gerningsmanden stjæler og misbruger en andens personlige oplysninger. Dette kan omfatte alt fra bankoplysninger til cpr-numre. Denne form for cyberkriminalitet har været på fremmarch i de seneste år, især med den stigende digitalisering af vores hverdag.

Det er ofte svært at spore gerningsmanden bag identitetsfuskeri, da det typisk sker online. Gerningsmanden kan være placeret i et helt andet land og operere under falske profiler. Det er derfor vigtigt at beskytte sine personlige oplysninger mod potentielle hackerangreb.

De mest almindelige former for identitetsfuskeri inkluderer kreditkortsvindel og social sikrings svindel. Men med den teknologiske udvikling kommer nye former for cybertrusler, herunder ransomware og phishing-angreb.

Historien om cyberkriminalitet

Cyberkriminalitet er ikke et nyt fænomen. Allerede i 1980’erne så vi de første tilfælde af computersvindel og hacking. Men med internettets fremkomst i 1990’erne blev det pludselig meget nemmere for hackere at få adgang til folks personlige oplysninger.

I dag er cyberkriminalitet en global trussel, der påvirker både private borgere og store virksomheder. Ifølge en rapport fra Europol var Danmark i 2020 blandt de ti lande i verden med flest anmeldte tilfælde af it-kriminalitet per indbygger.

Det er vigtigt at bemærke, at mens teknologien udvikler sig, bliver også metoderne til cyberkriminalitet mere sofistikerede. Det betyder, at vi hele tiden skal være et skridt foran hackerne for at beskytte os selv mod nye typer trusler.

Sådan beskytter du dig mod identitetsfuskeri

Der er flere måder at beskytte sig selv mod identitetsfuskeri på. Først og fremmest bør man være forsigtig med, hvilke oplysninger man deler online. Det kan være fristende at give sine personlige oplysninger væk i bytte for gratis tjenester eller produkter, men det kan ende med at koste dig dyrt.

En anden god praksis er regelmæssigt at ændre sine passwords og bruge to-faktor-autentificering når det er muligt. Dette gør det sværere for hackere at få adgang til dine konti.

Endelig bør man altid have et opdateret antivirusprogram installeret på sin computer. Dette vil hjælpe med at beskytte mod malware og andre former for it-svindel.

Virksomheders udfordringer med cyberkriminalitet

Ikke kun private borgere bliver ramt af cyberkriminalitet – også virksomheder oplever ofte hackerangreb. Eksempelvis blev Mærsk i 2017 ramt af et omfattende ransomware-angreb ved navn NotPetya, hvilket kostede virksomheden omkring 1,9 milliarder kroner.

Angrebet lammet Mærsks systemer globalt og tvang dem til midlertidigt at lukke ned mange af deres operationer. Det understreger vigtigheden af robust cybersikkerhed – ikke kun for individuelle brugere men også på virksomhedsniveau.

For mange virksomheder betyder dette investeringer i professionelle cybersikkerhedsløsninger samt uddannelse af medarbejdere i sikre onlinevaner.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *